Pagini

8 ianuarie 2011

Nicolae Sulac: Legenda folclorului Românesc!

Azi 9 septembrie marele interpret al muzicii populare Nicolae Sulac ar fi implinit 73 de ani.
Nicolae Sulac este unul dintre puţinii oameni, care nu a permis pieirea culturii Românesti din Basarabia in perioada ocupării sovietice, capodoperile sale au cutremurat tot pământul prin valoarea sa culturală şi a făcut că cultura şi cîntecul popular Românesc să fie cunoscut în întreaga lume. 
Nicolae Sulac este un Luciano Pavarotti al neamului Românesc care prin glasul sau te făcea sa plîngi şi să rîzi în acelaşi timp.
Cu multă durere în suflet pot afirma că se întreprinde foarte puţin pentru învesnicirea memoriei lui si foarte puţin se promovează muzică acestui "Glas De Aur" a poporului nostru Românesc. El este unul dintre cei care au reusit să ţină flacăra românismului aprinsă pe teritoriul Basarabiei şi a creat un respect faţă de folclorul românesc în intreaga lume. Nicolae Sulac şi orchestra Lăutarii sunt cei care au reinviat spiritul folclorului românesc de pe aceste meleaguri si a permis crearea unei mîndrii faţă de propriile tradinii şi obiceiuri.
În cei 67 ani de viață, interpretul a cântat „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” și altele.

Despre Nicolae Sulac.
Maestrul Nicolae Sulac a rămas o legendă în folclorul moldovenesc, iar balada “Miorița”, cîntată de atîtea ori de el este culmea măiestriei interpretative. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moștenire spirituală bogată– a înregistrat sute de piese compuse și intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noștri și cei de peste hotare. Pe firmamentul culturii noastre Nicolae Sulac a strălucit nu numai cu harul său interpretativ, ci și cu cu umorul său fin și profund filozofic. Istorioarele și bancurile sale circulă și azi în popor.”
Veaceslav Madan, ministrul culturii

*****************************************************************************************************************************
Nicolae Sulac a fost înzestrat cu har Dumnezeiesc pentru a bucura sufletele noastre.”
Valentin Goga, directorul Palatului Național

******************************************************************************************************************************
Nicolae Sulac nu știa cine este Nicolae Sulac, el aparținea unui timp,unei epoci, unui popor...”
Emil Loteanu

******************************************************************************************************************************
MUZICĂ NICOLAE SULAC
Nicolae sulac - in padurea de la Prut
http://www.youtube.com/watch?v=mfNsykix7d8&feature=related
Nicolae Sulac - La o margine de drum
http://www.youtube.com/watch?v=YHe68mmX-64
NICOLAE SULAC - Floarea mandrei mele 
http://www.youtube.com/watch?v=82Gapnyv8_0&feature=related

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu