Pagini

4 octombrie 2013

Democrație cu ”prasloicî” de corupție, cumătrism și dibilism.

Din zi în zi tot mai mult observ că ceea ce nu ajunge oamenilor noștri cel mai mult este disciplina. Așa zisa democrație pe care o avem astăzi nu este alt ceva decât un mecanism bine gândit prin care în cel mai obraznic mod se jupește Moldova de bani și de valori.
În așa context politic, social și economic ca la un om care mai are cap pe umeri, îmi vine o simplă întrebare: La ce bun mai numim noi țara asta democratică cînd elementele cheie din aceasta sunt antidemocratice și putrede de corupție?  (Mii greață…)
Tot meditând pe această temă tâmpită am ajuns la o concluzie care cel puțin vine în concordanță cu ceea ce am observat eu că se petrece la noi în ultima perioadă. Oamenilor noștri le convine actuala orânduire pe care o avem în țară, corupția, cumătrizmul și metodele întortocheate de înconjurare a legilor. 
Oare nu e bine să te angajezi la un serviciu bine plătit chiar dacă ești „prost ca propca” dar ai cunoscuți care te pot băga acolo?
 Oare nu e bine să te faci cu diplomă de licență dacă ai un ban?
 Oare nu e bine să conduci o mașină mai bună pe care să plătești mai puțin dacă ai cunoscuți la vamă? 
Oare nu e bine să nu achiți serviciile comunale dacă ai cunoscuți la ”Apa-Canal” sau ”Moldova-Gaz”?
Toți fac așa, sau cel puțin au cunoscuți care fac– și e bine! E bine pentru că suntem tâmpiți și nu vedem mai departe decât după propriul nas. Așa rămânem să mâncăm de sub noi fărâmituri atunci când cineva înfulecă bunul nostru comun de pe talgerul întins tot de noi. Toți vrem să fie altfel, să trăim într-o țară în care să domine dreptatea și egalitatea însă nu facem nimic pentru asta. Poate din simplul motiv că nu putem face nimic, poate că nu vrem, însă trebuie să fim conștienți de faptul că așa ceva nu trebuie să mai continue, e anormal.

Mi sau întipărit în gând niște vorbe puternice pe care le-a spus un prieten: trebuie disciplină! Avem un popor nu din cel mai deștept și nici din cel mai muncitor – lumea în care trăim e un merit al nostru comun. Deci, nu merităm noi să trăim mai bine, pentru că tot umblăm cu fofârlica și nu muncim, nu învățăm, nu facem minimumul necesar pentru a ne deosibi de vreun oarecare trib barbar din Africa. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu