Pagini

15 octombrie 2013

Chișinău - oraș răpănos.

Așa ne văd demnitarii ...
  Ca să nu fac excepție am ales și eu de ziua celui mai ”verde și frumos” oraș din Europa să fac o călătorie în centru. Tot ca după carte ”frigărui, bere , vin , flori, cântece …” . . Ne-am deprins noi să bem de hram, paște, anul nou … și din păcate în asta este ceva care ne definește în ultima perioadă, dar totuși limită trebuie în tot ce creează o imagine complexă a societății. Când nu avem lucruri reale cu care să ne mândrim, ne mândrim cu faptul că bem și vomităm în stradă.
      Ce sa întâmplat ieri în capitală?  Mi-a fost greață – am scuipat și am plecat mai departe. De ziua orașului pe care în ultima perioadă tot ținem să-l numim european ieri a fost un eveniment care nici pe departe nu mirosea a sărbătoare. Gândesc că toți care ați fost în centru ați observat despre ce este vorba sau cel puțin vă dați bine seama . Ieri în centrul Moldovei a fost o mizere totală. Interesant unde au fost organizatorii seara? Eu cred că sau odihnit la vre-un restaurant cu muzică vie – doar e hramul, nu mai stau ei cu toată ”șobla”.  Mai toți dau vina pe societatea noastră stricată, pe oamenii noștri inculți și pe starea de spirit care predomină în R. Moldova în ultimii 20 de ani – poate undeva au dreptate. Eu cred că până la urmă totuși vina nu aparține oamenilor ci primăriei care nu a putut organiza o sărbătoare pentru oamenii noștri. Normal este că la organizarea unei sărbători să ții cont de oamenii care vor participa la aceasta. Orice sărbătoare se organizează în strictă concordanță cu nivelul de cultură a oamenilor cărora le este destinată aceasta. Azi când mă gândeam la evenimentul de ieri nu mă puteam decide, am fost la hram sau la piața centrală. Am avut impresia că sărbătoarea din centrul orașului sa transformat într-o împinsătură a produselor autohtone. Fiecare venea cu ce are … vin, bere, frigărui, haine, baloane, bomboane, pâine, flori, rechizite școlare, lapte și așa mai departe.  Hramul orașului a fost prost din simplul motiv că inițial nu a fost organizat ca o sărbătoare unde oamenii să se poată odihni.  Dacă am ajuns în ipostaza în care și demnitarii de stat ne văd pe noi ca pe niște animale la care distracția se limitează doar la bere, vin și frigărui mii milă de noi.  

Hramul a fost o mizerie, de fapt ca toate sărbătorile organizate de stat : mizerie, mizerie și încă odată mizerie 
Mai jos un micro reportaj foto:











Un comentariu:

  1. Anonim16:58:00

    Principiul turmei - aruncă unul, aruncă toți. De cînd e lumea, e mai usor să copiezi răul decît binele. Murdăria e un specific moldovenesc. Moldova e un grajd, iar moldovenii sunt porci.

    RăspundețiȘtergere