Pagini

28 ianuarie 2012

Mastile Guy Fawkes protesteaza in intreaga lume! Vezi ce se ascunde in spatele zambetului pictat.


Conspiratie, tradare, praf de pusca, distrugerea Palatului Parlamentului din Londra – sunt reprezentari care revin in constiinta britanicilor in fiecare an in jurul datei de 5 noiembrie. Guy Fawkes Day – sau Noaptea Artificiilor – este sarbatorita de secole in Marea Britanie, cu traditionale artificii si incendieri ale efigiilor lui Guy Fawkes.
Toate – in amintirea zilei de 5 noiembrie 1605, cand, in urma unui act de tradare, autoritatile britanice au dejucat o conspiratie ce urmarea detronarea monarhiei protestante a Marii Britanii, si implicit a Regelui James I. Personajul principal al complotului, Guy sau Guido Fawkes a fost descoperit in subsolurile Westminster Palace, pazind butoaiele cu praf de pusca. Dupa 4 zile de torturi cumplite, a fost condamnat la moarte.
Cum se explica faptul ca, la mai bine de 400 de ani de la moartea sa, Guy Fawkes devine – din simbolul tradatorilor invinsi ai monarhiei britanice – un erou al generatiilor tinere de pe intreg mapamondul, care se revolta impotriva inegalitatilor sociale si a lacomiei corporatiilor?
Masti cu figura stilizata a lui Guy Fawkes si-au aratat zambetul cinic deja consacrat in cadrul protestelor organizate in octombrie-noiembrie anul curent in toate colturile lumii : Europa, America de Nord, America Latina, Coreea de Sud si Hong-Kong.. Un simbol al rezistentei cetatenilor fata de masurile unor guverne care nu le mai servesc interesele.
Imaginea lui Guy Fawkes a fost “redesenata” – din tradator in om de actiune revoltat impotriva status-quo-ului – incepand cu anul 1980, prin benzile desenate de David Lloyd si scrise de Andy Moore. In firul epic al acestora, personajul principal este un rebel mascat care lupta impotriva unui guvern britanic fascist, din viitor.
“N-ar trebui sa-l ardem pe saracul om in fiecare 5 noiembrie, ci sa sarbatorim faptul ca a incercat sa arunce in aer Parlamentul!” scrie David Lloyd intr-un eseu din 1983, intitulat “In spatele zambetului pictat”. Portretul reabilitat al lui Guy Fawkes a fost definitiv consacrat in constiinta generatiilor tinere prin filmul lui James McTeigue, V for Vendetta, inspirat de benzile desenate amintite. Si, odata cu amintirea lui, si imaginea care il reprezinta.
Insusi fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a purtat o astfel de masca la protestul recent organizat in fata Catedralei St.Paul din Londra, unde membri ai gruparilor protestatare Occupy si Anonymous si-au campat corturile inca din urma cu trei trei saptamani.
Se estimeaza ca mai mult de 100,000 de masti au fost vandute anul trecut. Conform CNN, copii ale mastii sunt la ora actuala produse in cantitati de masa in Asia. Guy Fawkes face inconjurul lumii cu mesajul sau revolutionar.
Un membru al gruparii protestatare Anonymous rezuma acest mesaj, citand o fraza devenita celebra: “Guy Fawkes este singurul om care a intrat vreodata in Parlament cu intentii sincere”.

Un comentariu:

  1. foarte tare masca! am dat si eu comanda recent de pe http://mascavendetta.com si arata foarte ok

    RăspundețiȘtergere