Pagini

10 aprilie 2011

Scandal la aniversarea tragediei de la Smolensk – ruşii au schimbat textul de pe placa memorială

Scandal la aniversarea tragediei de la Smolensk – ruşii au schimbat textul de pe placa memorială
Foto: newsru.com
Astăzi, 10 aprilie, s-a împlinit un an de la prăbuşirea aeronavei prezidenţiale poloneze în apropierea orașului rus, Smolensk. La bord se aflau 96 de persoane, majoritatea oficiali de rang înalt ai Poloniei, printre care preşedintele Lech Kaczynski şi soţia acestuia. Delegația poloneză urma să meargă la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofițeri polonezi în al doilea Război Mondial.

Între timp, preşedintele Poloniei, Bronislav Komarovski, în timpul vizitei sale în Rusia, pe 11 aprilie nu va depune flori la monumentul victimelor tragediei, deoarece autorităţile locale recent pe ascuns au schimbat placa de pe obelisc, instalată anterior de către partea poloneză.

Pe placa memorială nouă au fost înlăturate cuvintele despre faptul că victimele accidentului se îndreptau  la comemorarea "consacrată aniversării a 70-a a genocidului sovietic în pădurea de la Katyn, unde au fost uciși ofiţerii polonezi prizonieri de război."

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului de Smolensk, susţine că partea poloneză a dat acordul pentru înlocuirea plăcii. Ministerul polonez de Externe a declarat că astfel de acțiuni nu au fost coordonate și "strică atmosfera zilei de doliu importantă pentru ambele țări."

UNIMEDIA aminteşte că propaganda sovietică a încercat timp de zeci de ani să prezinte masacrul de la Katyn ca fiind opera naziştilor. Adevărul a fost recunoscut oficial în 1990, dar abia în noiembrie 2010, Duma de Stat a Rusiei a condamnat masacrarea polonezilor la Katyn, acceptând că Stalin şi oficialii săi au ordonat masacrul din 1940.Chestiunea, însă, continuă să fie una sensibilă pentru relaţiile ruso-poloneze.
Sursă: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu