Pagini

15 aprilie 2013

Piața Centrală - comprimarea societății moldovenești.

  Piața este numele banal a undei demențe în ultimul hal. Cum francezii se definesc cu turnul Effel și germanii cu festivalul berii OctoberFest întreaga societate moldovenească o putem defini cu ”Piața Centrală” din Chișinău , unde putem vedea  toată cultura și educația individului din societatea în care traim. Mizeria și mocirla pe care o vedeam acolo este de fapt o miniatură a societații moldoveniști și toate gheretele asezate haotic fară nici o rînduială demonstează încă odată moralitatea jalnica pe care o avem noi ca stat și societate.
   O plimbare prin această mizerie plus mixul de mirosuri, sunete și fețe amorale îți perturbează dispoziția pe o intreagă zi și încă odată te fac să te simți jalnic asociindu-te cu oamenii pe care îi întilnești aici.
 În această zonă de percepere amorală a realitații omul este văzut ca un animal a cărui buzunar trebuie scurs pînă la ultimul leu vîrindui cu de-a sila o producție de cea mai joasă calitate la un preț ridicat de doua sau chiar trei ori.
   Dacă alegi să faci cumpărăturile în această zonă șansa de a a te alege cu producție necalitativă sau a cărei termen de valabilitate expirat este foarte mare chiar dacă la prima vedere totul pare nu chiar atit de rău. Societatea noastră postsovietică nu a căpătat încă o cultură socială si economică pentru a fi la un nivel unde o plimbare în piață să te încarce cu pozitivitate și imagine frumoasă a comunitații din care faci parte. Noi avem o tumoare socială numită piață de desfacere unde se comercializează cele mai multe marfuri contrafacute și unde se neglijeazi radical oricare normă de sanitarie și in fața căreea structurile statului sunt neputncioase.  Economisind cîțiva lei în buzunar poti sa te alegi cu urmări dea dreptul cumplite deoarece "Piața Centrală" deghizează amoralitatea societații noastre care te poate otravi deoarece pe prim plan îi este doar venitul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu