Pagini

5 noiembrie 2012

Estimări pentru speranța de viață.

Mereu facem trimitere la prostia statului nostru, făcându-l vinovat de tot și de toate, însă trebuie să conștientizăm că nu Moldova poartă vină de situația în care ne aflăm, ci oamenii noștri, care, cu părere de rău, nu au un simț al patriotismului și al culturii naționale, care ar trebui să ne coaguleze în jurul unei probleme și să ne permită să o rezolvăm.
Estimări pentru speranța de viață la naștere, conform CIA World Factbook 2008.
         Astăzi, un om foarte deștept mi-a spus: ”Principalul scop al unei guvernări este lupta cu moartea”. Dezvoltând această idee, ajungem la concluzia că fiecare faptă pe care o întreprinde statul, trebuie sa ducă la lungirea duratei de viață a individului și să reducă la maximum decesurile din rândul cetățenilor acestui stat.
Ecuația care ne permite să vedem dacă societatea este supusă unei guvernări corecte este statistica duratei de viață și a decesurilor din această societate.  Atât timp cât nu vedem shimbare în propria noastră viață, dictată de sistemul de guvernare, trebuie să ne punem semne de întrebare: cei ce ne conduc, trebuie sau nu să ne conduca?.
Cine e vinovat de ceea ce se întâmplă în societatea noastră? Teoretic guvernarea, practic - fiecare dintre noi, care nu acceptă schimbarea și prin aceasta provoacă un declin social. Blocarea noastră mentală în alt sistem decât cel în care suntem acum, destabilizează mersul  lucrurior pozitive si ne înnămolește mecanismul nostru de dezvoltare.
Oamenii sunt mecanismul unei societați, iar sistemul de guvernare este uleiul ce permite funcționarea acestuia fară erodarea pieselor sale. Atât timp cât trăim într-o comunitate unde lumea se confruntă cu probleme sociale, ce micșorează durata vieții indivizilor săi, există o problemă care trebuie soluționată.
Urmează singuridecidem ce drum să alegem pentru viitorul nostru.

2 comentarii: