Pagini

22 martie 2011

WikiLeaks: România și-a dorit să fie parte în formatul 5+2. VEZI documente secrete

WikiLeaks: România și-a dorit să fie parte în formatul 5+2. VEZI documente secrete
Colaj: UNIMEDIA

România exprima dorinţa includerii în formatul 5+2 al negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean, dar participarea sa urma să fie reprezentată de Uniunea Europeană, conform unui mesaj diplomatic american din 2008 dezvăluit de site-ul WikiLeaks, citat de Jurnalul Național și Mediafax.

Potrivit sursei, mesajul diplomatic a fost trimis pe 27 octombrie 2008 de secretarul de Stat american de la acea vreme, Condoleezza Rice, după o reuniune a oficialilor din nouă state membre ale Parteneriatului Extins pentru Nordul Europei (Expanded Partnership in Northern Europe - E-PINE), la care participase inclusiv asistentul secretarului de Stat pentru Europa, Dan Fried. Reuniunea, care avusese loc pe 2 octombrie 2008 la Vilnius (Lituania), s-a concentrat pe situaţia din Georgia, Ucraina, Belarus, R.Moldova, Irak şi Afganistan.

"Pilvi-Sisko Vierros (director politic în cadrul Ministerului finlandez de Externe) a început discuţia despre R.Moldova spunând că obiectivul principal al OSCE îl reprezintă negocierile oficiale în formatul 5+2. România ar dori să fie integrată în acest format, dar participarea sa ar fi reprezentată de Uniunea Europeană", preciza mesajul diplomatic american.

"Influenţa Rusiei în Transnistria este în creştere şi se încearcă relansarea planului de federalizare din 2003. Dan Fried a declarat că R.Moldova nu ar trebui să se simtă obligată să adopte un plan care ar avea efecte negative asupra ţării, reiterând susţinerea SUA pentru negocierile în formatul 5+2. Dacă Moldova doreşte neutralitate, este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperarea bileterală", potrivit mesajului diplomatic american.

Mesajul diplomatic "confidenţial" a fost trimis la sediile ambasadelor americane din Chişinău, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius şi la reprezentanţa americană de la sediul NATO.

Formatul 5+2 de negocieri în procesul de soluţionare a crizei transnistrene se referă la OSCE, R.Moldova, Transnistria, Ucraina şi Rusia, precum şi la UE şi SUA în calitate de observatori.

Wiki 1

Wiki 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu